Campagne Noord Holland dementievriendelijk

Heel Noord-Holland Noord dementievriendelijk. Dat is het thema van de publiekscampagne Noord-Holland Noord dementievriendelijk, die onlangs van start ging. Wethouder Samenleving Sigge van der Veek van de gemeente Schagen, deed de  aftrap. Nadat hij met de Virtual Reality Bril Dementie zelf had ervaren hoe het is om dementie te hebben, sneed hij een taart aan waarop de dementievriendelijke organisaties in Noord-Holland Noord zichtbaar waren. Van der Veek: ‘Iedereen krijgt met dementie te maken en dan is het fijn als je weet hoe je moet reageren’.

Noord-Holland Noord telt momenteel ongeveer 11.500 mensen met dementie. Door de vergrijzing stijgt dit aantal in 2040 tot ca. 24.500. Zeventig procent van het aantal mensen met dementie woont thuis en neemt deel aan het maatschappelijk leven. Zij bezoeken net als iedereen winkels, horeca, maken gebruik van het openbaar vervoer en bezoeken een hobby- of sportclub. Zij hebben daar soms wél een beetje hulp bij nodig.

Het Netwerk Noord-Holland Noord, Samen dementievriendelijk, ruim 30 bedrijven en organisaties en 13 gemeenten in Noord-Holland Noord, slaan de handen daarom ineen. De ambitie is dat tenminste 30.000 inwoners van Noord-Holland Noord de gratis online training ‘GOED omgaan met dementie’ volgen, zodat zij weten hoe ze dementie kunnen herkennen en hoe ze het beste kunnen reageren en mensen met dementie kunnen helpen.

Wie er behoefte aan heeft, of het gewoon leuk vindt om te doen, kan  gratis een online-training volgen over herkennen van en omgaan met dementie. De training duurt een kwartier. www.samendementievriendelijk.nl/noordhollandnoord.