Nieuwe opleiding voor woonzorgbegeleiders volgens visie WarmThuis

We ontwikkelen dit jaar een opleiding voor woonzorgbegeleiders die volledig aansluit op de visie ‘warme zorg’ van WarmThuis. Het begon allemaal met de film ‘mooi werk’ die we samen met Reigershoeve maakten. Het grote ROC Horizon College in Alkmaar zag de film, werd enthousiast en dacht; wij willen onze leerlingen opleiden om te gaan werken zoals bij WarmThuis. We maakten kennis met elkaar, hielden een inspiratiebijeenkomst en onze woonzorgbegeleiders verzorgden gastlessen op het ROC. Het vertrouwen groeide snel en ondertussen hebben we besloten in februari 2019 te starten met een opleiding nieuwe stijl. Zorgorganisatie woonzorggroep Samen en het ROC Kop van Noord Holland sloten zich ook aan.

Wat maakt de nieuwe opleiding zo anders? In de eerste plaats gaan we ook bij de opleiding ons handelsmerk, “Passie, lef en energie” voluit inzetten. Bij de informatiebijeenkomst in november beginnen we daar al mee met een ludieke kennismaking: heerlijk eten, muziek, een workshop en een interactieve kennismaking met de opleiding en onze werkwijze.

Werving en selectie doen we zelf en de opleiding speelt zich voor 90% af bij WarmThuis en woonzorggroep Samen. De leerlingen doorlopen ongeveer tien thema’s die volgens ons relevant zijn. Bijvoorbeeld het thema ‘eten en drinken’, Een opdracht kan dan zijn: inventariseer wat de lievelingsmaaltijden van de bewoners op de woning zijn. Leer die met hulp van de naasten koken en kook vervolgens al deze maaltijden ook daadwerkelijk op de woning. Een ander voorbeeld: bij het thema ‘wie is de bewoner’ zou de opdracht kunnen zijn met onze bewoner het ouderlijk huis te bezoeken, of andere dierbare plekken uit zijn of haar verleden, waarna verslag gedaan wordt tijdens een familie-avond. En zo zijn er tientallen voorbeelden te bedenken. De ontwikkelgroep waar vanuit WarmThuis Kirsten, Anita en Corine aan mee doen gaat dat de komende maanden doen. De inhoud van het werk is het vertrekpunt en daar bouwen we de opleiding omheen. Vervolgens gaat het ROC al onze plannen onderbrengen in het ‘landelijk kader’ en vertelt ons wat er nog mist om voor een officieel diploma in aanmerking te komen. Dus eerst de inhoud en dan pas het kader, in die volgorde, en beslist niet andersom!

Het is hartverwarmend om te zien met hoeveel enthousiasme onze mensen hiermee aan de slag willen. En het is heel hoopgevend hoe een enorm groot instituut als het ROC dit project met ons wil aangaan. En het draagt beslist bij aan de missie van WarmThuis: topzorg voor alle mensen met dementie in Nederland.

Hans van Amstel