Woonvoorziening ‘Klein Suydermeer’ staat in het centrum van Zuidermeer, een klein dorp in de gemeente Koggenland. Het is een woonvoorziening voor mensen met dementie op een voormalig boerenerf. Op het erf staan een stolpboerderij, drie groepswoningen en het ontmoetingscentrum De Hooischuur.

De begane grond van de stolp en de drie woningen zijn ontwikkeld voor bewoning door zes mensen met dementie. Incidenteel kunnen er in een woning zeven mensen wonen. Iedere woning heeft een gemeenschappelijke woonkamer met een open keuken. Deze ruimte wordt in overleg met bewoner en hun familie ingericht met herkenbare meubels en spullen. Iedere bewoner heeft een eigen slaapkamer die zoveel mogelijk naar eigen inzicht kan worden ingericht. Iedere woning beschikt over twee badkamers.

Een belangrijk onderdeel van Klein Suydermeer is het erf, dat vrij toegankelijk is voor alle bewoners. Het erf biedt een breed scala aan activiteiten. Die variëren van wat rondscharrelen, de hond uitlaten, wieden in de moestuin  of de kas tot het voeren van de kippen of het andere kleinvee.