Het vaccin helpt

Terwijl in de ziekenhuizen nog veel mensen met corona zijn opgenomen en het virus nog steeds om zich heen grijpt, is in de verpleeghuizen in Nederland de rust grotendeels teruggekeerd. Waren er op het hoogtepunt 131 bewoners van verpleeghuizen besmet in Noord Holland Noord, nu zijn het er nul. Dit komt omdat bijna alle bewoners en een groot deel van de collega’s zich liet vaccineren. Het vaccin helpt.

Dat is een grote geruststelling maar geeft bovendien veel hoop dat de pandemie op korte termijn ook in de rest van Nederland uitdooft. Zelf haalde ik mijn prik op 15 april en het vaccineren, in het oude gemeentehuis in Midden Beemster, verliep als een geoliede machine.

Gedisciplineerd stond een lange rij zestigers op hun beurt te wachten. Binnen de kortste keren  was ik aan de beurt, waarna ik nog een kwartiertje in een grote zaal mocht plaatsnemen met ongeveer honderd andere gelukkigen. Hulde aan de GGD, hulde aan de huisartsen.

We versoepelden bij WarmThuis de corona maatregelen. Collega’s dragen meestal geen mondkapjes meer tijdens hun werk in de woningen; de dagelijkse overdracht gebeurt weer gezamenlijk. De hekken tussen soos, logeerhuis en woningen zijn verwijderd.

Groepsactiviteiten, waaronder de geheugenkoren, zijn weer in aangepaste vorm mogelijk. We gaan de doorstart naar het normale leven bij WarmThuis beslist niet ongemerkt voorbij laten gaan; dat moet gevierd worden. Meer nieuws volgt binnenkort.

Met elkaar lukte het ruim een jaar lang het virus buiten de deur te houden doordat iedereen met grote betrokkenheid, voorzichtigheid en gezond verstand handelde.  Met elkaar maakten jullie op aangepaste wijze er steeds weer een fijne dag van. Dat is grote klasse en daar wil ik iedereen enorm voor bedanken.

Hans van Amstel