WarmThuis bestaat tien jaar!

logo-warmthuis-10-jaarWarmThuis bestaat tien jaar; op 1 november 2010 opende locatie Klein Suydermeer haar deuren. Dat is een feestelijk moment. Op een filmpje uit het eerste jaar zie ik terug hoe tijdens een wervelend feest de hooischuur afgeladen vol was. Mensen hebben plezier, lachen en houden elkaar vast. Hoe anders is het nu waarbij door corona anderhalve meter afstand, mondkapjes en bezoek op de kamer de norm zijn. Kunnen we in die omstandigheden nog wel warme zorg geven?

Hoop en inspiratie haal ik uit het boek ‘Voor hetzelfde geld is het wel waar’ dat Diny Stam schreef over WarmThuis en dat deze week verscheen.

De moeder van Diny, Carla Stam, woonde vanaf 2013 bij WarmThuis, zij overleed op 1 juli 2017. Na minder goede ervaringen met het verpleeghuis van haar vader, zag Diny hoe anders het kan zijn. Hoe warme zorg het verschil maakte. Ze besloot deze zorg te bestuderen en in kaart te brengen. Dit met als doel dat anderen – verzorgenden, familie, beleidsmakers – dit konden gebruiken om de zorg voor mensen met dementie te vergroten.

Ze begon project dat uiteindelijk vier jaar duurde. Het leidde tot een prachtig boek. Professor Frans Hoogeveen schrijft in het voorwoord: “Dit is …. een boek dat niet alleen een must is voor naasten van bewoners en professionele medewerkers in de zorg voor mensen met dementie, maar ook voor beleidsmakers en managers.”

Diny interviewde een aantal van ons om een antwoord op haar vragen te krijgen. Zij slaagt er in om de boodschap van de collega’s heel goed over het voetlicht te brengen, onder andere door gesproken tekst letterlijk over te nemen in het boek. Onder de indruk was ik hoe de visie warme zorg onder woorden gebracht wordt door de collega’s, er spreekt grote betrokkenheid en kennis uit.

Een belangrijk inzicht voor Diny was dat bij mensen met dementie het vermogen het eigen welzijn te organiseren verdwenen is, en dat zonder begeleiding in psychisch welzijn gevoelens van onveiligheid overgaan in angst.

Zij concludeert dat lief zijn voor bewoners dan niet genoeg is, er is meer nodig. Zij kwam tot het inzicht dat de woonzorgbegeleiders van WarmThuis zeven eigenschappen hebben die hun zorg tot warme zorg maken.
•    Mogenportret-diny1-2
•    Durven
•    Kunnen
•    Compassie
•    Creativiteit
•    Kennis
•    Vragen: hoe kan het beter?

Terug naar het tien jarig bestaan. Met het lezen van het boek kreeg ik een antwoord op de vraag of we in deze corona omstandigheden nog wel warme zorg kunnen geven. Het antwoord is: ja, natuurlijk kunnen we dat! Wanneer we deze zeven eigenschappen toepassen blijven we iedereen een fijne dag bezorgen, met of zonder corona! Met elkaar, met levenskunst, en met zoveel mogelijk humor. Er is iets te vieren, en op naar het volgende lustrum!

En heeft u belangstelling voor het boek? De collega’s kregen het al, voor de familie / contactpersonen en vrijwilligers liggen ze klaar in de woningen. En als u het boek wilt bestellen, dan kan dat via de website www.lichtopleven.nl of info@lichtopleven.nl