Visiedagen

Een goede visie hebben is één, maar die in de dagelijkse praktijk toepassen en levend houden, dát is een ander verhaal. En juist dat verhaal is van belang om onze zorg op het niveau te houden dat we nastreven. Een continu proces van bewustzijn waar je mee bezig bent is het antwoord en dat realiseren we onder andere door onze visiedagen. Alle medewerkers doen er aan mee en raken zonder uitzondering geïnspireerd. Dit jaar vroegen we Dieneke Smit, directeur van Reigershoeve, een bijdrage te leveren.

Centraal tijdens haar workshop stond de vraag:”Waar komen onze bewoners hun bed voor uit?” Met andere woorden: hoe maak je het fijn voor hen. Ieder mens is verschillend en daarom ligt de nadruk op het individu. Waar komt mevrouw J. haar bed voor uit en waarvoor meneer R.?

De vraag nodigt dus uit om je te verdiepen in het individu. Als je door de dementie veel herinneringen kwijt bent en je je ook niet meer met toekomst bezighoudt, leef je in het moment. Dus tijdens de visiedagen bepaalden we ons tot de vraag: welke hulp heeft iemand nodig om een fijn moment te hebben? Want een fijn moment is een fijne dag en dat bepaalt immers het welbevinden. Het werd dus een zoektocht naar die fijne momenten.