06-10833073

“Zo kan het ook!” blog Werkbezoek bij WarmThuis

Vera Jansweijer

“Altijd weer een gezellig moment, met de lekkerste koffie die je kent” dit bekende reclameliedje komt plots op in mijn hoofd. 

We zijn te gast bij het Grosthuis in het Noord Hollandse dorpje Grosthuizen, de nieuwste locatie van WarmThuis. We zijn hier voor een werkbezoek van VWS-ers, met ook mensen van andere deelnemers van Radicale vernieuwing (Santé Partners, Reigershoeve en Jonkerszorg), de IGJ en LOC Waardevolle zorg. In het najaar van 2023 is deze locatie in bedrijf genomen en ook vandaag zijn er nog mensen aan het verhuizen. Willy Langenberg (bestuurder), Kirsten Gruijters (coördinator Rvz en beleidsadviseur visie en innovatie) en Jeanette Duursma (projectondersteuner WarmThuis), ontvangen ons aan een lange, houten tafel. De geur van koffie komt ons tegemoet. En bloemige Douwe Egberts kopjes, koeken en ander lekkers staat op tafel. 

Die koffiekopjes blijken daar niet toevallig gekomen. “Bij het in gebruik nemen van de nieuwe locatie, moesten we natuurlijk veel nieuwe spullen hebben. We vragen de bewoners om zelf hun eigen, vertrouwde meubels en spullen mee te nemen. Ook voor de gezamenlijke woonkamer. Maar dan heb je nog steeds van alles nodig. En we geven niet zo graag geld uit aan spullen, veel liever aan uitjes met bewoners”, vertelt Jeanette. Zo kwam Jeanette op het idee om Douwe Egberts punten te gaan verzamelen om koffiezetapparaten te kunnen kopen. “Dat zijn hele mooie apparaten met een beetje ouderwetse uitstraling. Ze zijn heel herkenbaar voor onze bewoners”. Via Facebook deed ze een oproep om punten te verzamelen. En dat leidde ertoe dat er stapels enveloppen met punten binnen kwamen. “Echt uit heel Nederland, ook van mensen die we helemaal niet kennen. Uiteindelijk konden we 11 apparaten komen voor de verschillende woningen. Eén apparaat kost 4500 punten, dus tel maar uit!” 

Warme, persoonsgerichte zorg is de missie van WarmThuis. Kleinschalig wonen voor mensen met dementie in statige Noord Hollandse boerderijen. “Wat we doen bij WarmThuis is samen te vatten in een zin: We maken er met de bezoekers, de logees, de bewoners en hun naasten een fijne en zinvolle dag van, iedere dag weer. Met ieders inzet samen lukt dit bijna altijd” zegt Willy. Niet overal in Nederland zien locaties er zo uit als bij WarmThuis. Maar met het motto van dit werkbezoek “Zo kan het ook!” wil WarmThuis laten zien dat de locatie echt niet de enige voorwaarde is. De sleutel: de visie moet je zíjn. Willy: “We willen allereerst dat het fijn is om bij ons te wonen en we gaan steeds weer op zoek naar wat we voor onze bewoners en hun familie kunnen betekenen. Ik denk dat we daarbij anders kijken naar de combinatie van wonen, welzijn en zorg. Dat gun ik andere organisaties ook”. Kirsten: “Natuurlijk vind ik WarmThuis bijzonder in onze aanpak en hebben we mooie locaties. Tegelijkertijd denk ik echt dat het op heel veel plekken anders kan. Ik zou het juist zo mooi vinden als de mensen na ons werkbezoek naar huis gaan met de gedachte “dat kan op andere plekken ook!”.

Wat voor mij blijft hangen in dit werkbezoek is de zorgzaamheid en het begrip voor de ander, die ik voel in alle voorbeelden waarover Kirsten, Jeanette en Willy ons vertellen. En wat me opvalt is de opgewekte nieuwsgierigheid waarmee ze elke situatie, of die nou met bewoners, met familie, met collega’s of met de buurt is, tegemoet treden. En de creativiteit die dan volgt bij allerhande oplossingen. Die nieuwsgierigheid en zorgzaamheid is volgens mij wat leven bij WarmThuis fijn maakt. Die houding zorgt voor vertrouwen en daarmee een samenwerking op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Ik hoop dat we daar in wetten, regels, kaders en andere structuren steeds oog en ruimte voor houden. 
 

Deel ons bericht op jouw socials